Florina Miron

Bine ai venit pe pagina mea.

 

Dragi colegi si elevi,

Dupa cum stiati in Martie 2014 am participat la un stagiu de formare Comenius in Maidstone, Marea Britanie. Doresc sa va impartasesc experienta mea Comenius si sa va incurajez pe aceasta cale sa accesati si voi proiecte europene.

Mult succes!

 

The Comenius Tales - Povesti Englezesti adevarate

 

O dimineata racoroasa in Martie 2014. Infrigurata si usor agitata finalizam ultimele amanunte dinainte de imbarcarea pentru cursa aeriana Timisoara - Londra. Ma indreptam spre o insula populata de un ciudat trib de bautori de ceai, un popor rece si distant ce conducea pe partea gresita a  soselei, cu un sucit simt al umorului si o nestavilita pasiune pentru  bere, Regina, ceata si Beckham. Plecam inspre Maidstone, un oras despre care nici macar nu auzisem pana in urma cu cateva luni - plecam cu ideile mele preconcepute despre englezi, si cu un bagaj de cunostinte adunate mai degraba din contactul cu dragii mei prieteni Dickens, Thackeray, DH Lawrence, Fowles sau Orwell decat din experienta directa. Plecam hotarata sa imi perfectionez engleza, sa profit la maxim de cele 6 zile de cursuri, sa viziez tot ce-mi va iesi in cale - si (desigur) sa imortalizez si postez fiecare moment!

 

Primul contact

 

Londra m-a intampinat vesela, colorata, galagioasa si cosmopolita. M-am strecurat cu greu prin marea multime de oameni ce deschidea weekend-ul de cumparaturi. Soarele (atipic pentru aceasta perioada - dupa cum aveam sa aflu ceva mai tarziu) stralucea si iradia fetele necunoscute ce se avantau una cate una spre mine: indieni, pakistanezi, albi, negri, chinezi si inca o sumedenie de alte natii se bucurau de dimineata frumoasa de sambata. In jurul meu se auzeau voci calde, se deschideau magazine, taxiuri inaintau, vedeam autobuze neobisnuite, se striga si se radea in numeroase limbi... eram coplesita!

 

M-am lasat purtata timp de cateva ore pe strazile Londrei, admirand alternativ cladiri, monumente, vitrine incarcate, strazi, parcuri si sfarsind cu Tamisa. E teribil de frumoasa Londra - un potpourri minunat de istorie si modernism, un amestec uluitor de sobru si exuberant, muzica si solemnintate - totul in aceslasi timp. Incantatoare - cuceritoare - senzuala - ironica - admirabila - misterioasa - atragatoare: iata cum mi se paruse! Eram cu desavarsire sedusa din primele ore!

Seara - momentul cand trebuia sa iau autobuzul spre gazda din Maidstone - eram teribil de obosita, dar incarcata cu bucuria primelor explorari pe cont propriu. Incercam sa re-asez toate imaginile ce mi se inmagazinasera in minte in ultimele ore - si mi se parea ireal ca de dimineata ma trezism (nedrept de devreme) in Romania, iar acum ma leagan in autobuzul Londra-Maidstone. Ce urma oare? Cum va fi cursul? Colegii?

Gazda mea - Doamna Geeves - m-a intampinat cu o camera spatioasa, un zambet larg si o cina de bun-venit. Aventura engleza incepea!

 

Cursuri si excursii

 

Cele 6 zile ce au urmat au trecut ca o parere. Ziua imi era impartita intre cursuri intensive, plimbari, socializare, schimb de impresii, schimb de experiente si one-day excusions.

Cursurile m-au captivat din primele momente. Lectorii (Mark si Lucy) erau carismatici si  antrenanti; concentrati exclusiv pe aplicatii practice au reusit in cateva zile sa ne ofere o viziune noua asupra metodelor de predare, dezvaluind concepte si idei noi, adaptate la felul de a fi si a gandi a generatiilor actuale.

 

 

Am invatat diferite tehnici si procedee noi, au fost expuse modalitati alternative de predare, am urmarit scurte prezentari - iar la  finalul fiecarei zile eram provocati sa lucram in mici grupuri de cate 2-3, incercand sa analizam, sa aplicam si sa dezvoltam noile idei.

Serile se incheiau invariabil la pub - in rasete si amuzament, discutii si dezbateri - totul asezonat cu fish and chips si amosfera relaxata. Colegele mele erau in majoritate din Sud-Estul Europei (Cehia, Polonia, Lituania) - un singur coleg era spaniol iar colega mea de apartament (Helen) venea din Suedia. Cu totii uniti de pasiunea nebuna pentru Anglia si limba engleza!

Dar cea mai fascinanta parte ramane excursiile. In scurtul timp avut la dispozitie organizatorii ne-au purtat in cateva puncte turistice importante (Catedrala Canterbury, Castelul Leeds, Turnbridge Wells, Rye si Kent villages). Anglia are darul de a-si pretui monumentele si atractiile turistice - fiecare locatie era primitoare fara a pierde din aura si fascinatia istorica; totul era dragut, ingrijit si atragator.

Nu voi detalia prea mult locurile vazute, fotografiile sunt explicite. Dar am ramas fermecata de locuri si de oameni, de castelele si parcurile cochete si ademenitoare, de lacuri si de litoralul stancos...

 

 

 

La revedere Anglia, tara frumoasa si primitoare! Simt ca o mica parte din mine a ramas acolo, la fel cum o particica din Anglia o voi purta de-acum peste tot cu mine.

This is not Adieu! this is just See you soon!

Stagiu Comenius Martie 2014, Maidstone, UK

Contact

Room:
Adresă de e-mail:
Telefon:

Noutăți

Contact

  • Colegiul "Mihai Viteazul" Ineu
    Calea Traian Nr. 7
    315300 Ineu
    jud. Arad
    Romania
  • (+40) 257511777

Galerie de fotografii