Un grup de 15 elevi din clasa a XI-a de la Colegiul ”Mihai Viteazul” Ineu, profilul tehnic, specializarea ”Tehnician mecatronist”, insotiti de profesorii Marius Crainic si Petru Bunaciu, au desfasurat pregatirea practica, in cadrul proiectului Erasmus+ ”Practica europeana – competente profesionale la standarde inalte”, in localitatea Paphos din Cipru.
Cei 15 elevi au fost selectati in urma unui concurs de selectie care a fost organizat conform metodologiei (stabilire comisie, anunt selectie, intocmire dosar, patru probe de selectie – specialitate, limba engleza, interviu, continut dosar).
Dupa stabilirea grupului de elevi s-au intocmit Contractele financiare în cadrul programului Erasmus+ pentru mobilități ale stagiarilor VET care au fost prezentate parintilor si elevilor si au fost semnate de catre acestia (Sprijinul financiar/elev, pentru mobilitate a fost în valoare de 1950 EUR, din care 1575 EUR au reprezentat sevicii de cazare, masa si transport iar 375 EUR sprijin individual). De asemenea, fiecare elev a beneficiat de asigurare medicală, de accidente pentru stagiari și de raspundere civilă.
Inainte de plecarea in Cipru elevii au beneficiat de o pregatire pedagogică, lingvistică și culturală.
Pregatirea pedagogica a constat in prezentarea: programului Erasmus +, a proiectului: tema, scop si obiective, rezultate, modalitati de evaluare si validare a rezultatelor invatarii, a contractului de finantare a proiectului, prezentarea si semnarea contractelor individuale pentru plasament, prezentarea si semnarea acordului de formare pe care il vor parcurge, prezentarea certificatului Europass Mobility,a bazei Mobility Tool, a sistemului ECVET prin care se realizeaza recunoasterea si transferul rezultatelor, dezbateri si discutii cu privire la conditiile de munca din organizatia de primire, regulile de comportament de la locul de stagiu, relatiile de munca si interumane care trebuie respectate in tara gazda, recomandari referitoare la modalitatea de desfasurare a activitatii practice, prezentarea unor potentiale riscuri interne și externe care pot fi intalnite si a unor solutii ce pot fi adoptate pentru acestea.
Pregatire lingvistică a constat în organizarea de 40 de ore de de limba engleza prin care participantii si-au imbunatatit abilitatea de a comunica intr-o limba straina in diferite contexte sociale, culturale, dezvoltarea vocabularului tehnic in vederea indeplinirii sarcinilor de lucru, prezentarii rezultatelor muncii si angajarii in discutii profesionale.
Pregatirea interculturala desfășurată în țară pe parcursul a 10 ore a vizat informarea cu privire la geografia, istoria, economia, cultura si viata sociala din Cipru
Pana la plecarea in Cipru a trebuit realizat:
- procurarea documentelor necesare calatoriei pentru profesorii însotitor si elevi
- încheierea asigurărilor
- inregistrarea participanților în baza Mobility Tool (o luna înainte de mobilitate - online)
-inregistrarea participanților în baza Europass și obținerea nr. de referință (cu 2 saptamani înainte de mobilitate - online)
- Acord de formare
- Europass Mobility
- Angajamentul de calitate
- Memorandum of understanding.
Am plecat din Ineu in 28 februarie, la ora 0 si 45 de minute, cu microbuzul Primariei Ineu, spre aeroportul din Cluj. In Cipru am ajuns dupa un zbor de aproximativ 3 ore, cu o escala la Bucuresti. La aeroportuldin Larnaka am fost asteptati de catre reprezentanti ai organizatiei de primire si ne-am deplasat spre Paphos (aprox. 100 km de Larnaka).
Am fost cazati in locuinte tip apartament (camera, bucatarie, hol, baie), cate trei elevi in camera. Conditiile de cazare si masa (trei mese pe zi) au fost foarte bune.
Instruirea practica s-a desfasurat pe parcursul a 11 zile (66 ore de instruire practica) si a fost asigurata de catre organizatia de primire P. Kousios Electrical Ltd. Aceasta firma ofera o gama variata de servicii in domeniile:
- iluminare - interior, exterior;
- securitate -sisteme de supraveghere audio-video;
- pompe de piscina/spa, lumini de piscina, cablaj piscina/spa;
- panouri de control pentru Jacuzzi & Spa;
- aer conditionat –service, reparatii si instalari;
- pompe de presiune;
- sisteme electronice de detectare ale avariilor, depanari si reparatii;
- cablaj electrocasnice si electronice;
- iluminatie generala, tavane, securitate, programare electronica
- panouri electrice si electronice (reparatii, instalari, mentenanta)
- parcuri fotovoltaice, pompe solare.
Pe parcursul pregatirii practice elevii au dat dovada de seriozitate si au manifestat interes pentru pregatirea de specialitate (asa cum a reiesit si din rezultatele evaluarii finale).
Elevii au dobandit competente tehnice generale intr-un context de munca modern, s-a realizat contactul cu profesionisti cu un inalt nivel de calificare, care sa le faciliteze accesul la informatii si tehnologii de ultima generatie, s-au dezvoltat abilitatile necesare unui loc de munca prin formarea unei atitudini pozitive si responsabile pentru construirea unei cariere inca din timpul scolii.
Trebuie mentionat faptul ca atat stagiul de practica cat si evaluarea s-a desfasurat cu un profesor/tutore de practica de la organizatia din Cipru.
In timpul liber (in week-end) s-au desfasurat vizite si excursii la obiective culturale din zona,în timpul cărora elevii au însoțiți de ghizi din cadrul organizatiilor intermediare.
In concluzie, putem afirma ca:
- acest tip de pregătire a adus un plus de valoare pregatirii de specialitate;
- s-au ameliorat si imbunatatit aptitudinile si compentele de comunicare intr-o limba straina;
- s-au imbunatatit aptitudinile si competentele civice, interpersonale, interculturale si sociale;
- cresc sansele de angajare in domeniul pregatirii si datorita obtinerii unor certificate recunoscute la nivel European (Certificate Europass).