Proiect vet 2018-1-RO01-KA102-047532

Flux1 Portugalia 1 – 15 feb 2019

Un grup de 15 elevi din clasa a XI-a de la Colegiul ”Mihai Viteazul” Ineu, profilul tehnic, specializarea ”Tehnician electronist”, insotiti de profesorii Marius Crainic si Ciprian Manguci, au desfasurat pregatirea practica, in cadrul proiectului Erasmus+ Practica europeana – competente profesionale la standarde inalte”, in localitatea Barcelos din Portugalia.

            Cei 15 elevi au fost selectati in urma unui concurs de selectie care a fost organizat conform metodologiei (stabilire comisie, anunt selectie, intocmire dosar, patru probe de selectie – specialitate, limba engleza, interviu, continut dosar).

Dupa stabilirea grupului de elevi s-au intocmit Contractele financiare în cadrul programului Erasmus+ pentru mobilități ale stagiarilor VET care au fost prezentate parintilor si elevilor si au fost semnate de catre acestia (Sprijinul financiar/elev, pentru mobilitate a fost în valoare de 1950 EUR, din care 1575 EUR au reprezentat sevicii de cazare, masa si transport iar 375 EUR sprijin individual). De asemenea, fiecare elev a beneficiat de asigurare medicală, de accidente pentru stagiari și de raspundere civilă.

Inainte de plecarea in Portugalia elevii au beneficiat de o pregatire pedagogică, lingvistică și culturală.

Pregatirea pedagogica a constat in prezentarea: programului Erasmus +, a proiectului: tema, scop si obiective, rezultate, modalitati de evaluare si validare a rezultatelor invatarii, a contractului de finantare a proiectului, prezentarea si semnarea contractelor   individuale pentru plasament, prezentarea si semnarea acordului de formare pe care il vor parcurge, prezentarea certificatului Europass Mobility,a bazei Mobility Tool, a sistemului ECVET prin care se realizeaza recunoasterea si transferul rezultatelor, dezbateri si discutii cu privire la conditiile de munca din organizatia de primire, regulile de comportament de la locul de stagiu, relatiile de munca si interumane care trebuie respectate in tara gazda, recomandari referitoare la modalitatea de desfasurare a activitatii practice, prezentarea unor potentiale riscuri interne și externe care pot fi intalnite si a unor solutii ce pot fi adoptate pentru acestea.

Pregatire lingvistică a constat în organizarea de 40 de ore de  de limba engleza prin care participantii si-au imbunatatit abilitatea de a comunica intr-o limba straina in diferite contexte sociale, culturale, dezvoltarea vocabularului tehnic in vederea  indeplinirii sarcinilor de lucru, prezentarii rezultatelor muncii si angajarii in discutii profesionale.

Pregatirea interculturala desfășurată în țară pe parcursul a 10 ore a vizat  informarea cu privire la geografia, istoria, economia, cultura si viata sociala din Portugalia

 

Pana la plecarea in Portugalia a trebuit realizat:

- procurarea documentelor necesare calatoriei pentru profesorii însotitor si elevi

- încheierea asigurărilor

- inregistrarea participanților în baza Mobility Tool (o luna înainte de mobilitate - online)

-inregistrarea participanților în baza Europass și obținerea nr. de referință (cu 2 saptamani înainte de mobilitate - online)

              - Acord de formare

            - Europass Mobility

            - Angajamentul de calitate

            - Memorandum of understanding.

 

Am plecat din Ineu in 31 ianuarie, la ora 9 si 25 de minute, cu microbuzul Primariei Ineu, spre aeroportul din Budapesta. In Portugalia am ajuns dupa un zbor de aproximativ 4 ore, cu o escala la Lisabona. La aeroportul din Porto am fost asteptati de catre reprezentanti ai organizatiei de primire si ne-am deplasat spre Barcelos (aprox. 40 km de Porto).

Am fost cazati intr-un campus special pentru mobilitati (Intercultural Association Mobility Friends), fetele au stat intr-un bungalou, iar baietii intr-un apartament. Conditiile de cazare si masa (trei mese pe zi) au fost foarte bune.

            Instruirea practica s-a desfasurat pe parcursul a 11 zile (66 ore de instruire practica) si a fost asigurata de catre Ferreirolux - Comércio e Industria de Material Eléctrico, Lda. Aceasta firma ofera o gama variata de servicii in domeniile:

-Semiconductorilor;

- Circuitelor analogice si digitale;

-Functionarea circuitelor electronice;

-Aparatelor de masura si control

-Instalarii echipamentelor industriale

-Protectiei muncii și preventiei incendiilor

Pe parcursul pregatirii practice elevii au dat dovada de seriozitate si au manifestat interes pentru pregatirea de specialitate (asa cum a reiesit si din rezultatele evaluarii finale).   

Elevii au dobandit competente tehnice generale intr-un context de munca modern, s-a realizat contactul cu profesionisti cu un inalt nivel de calificare, care sa le faciliteze accesul la informatii si tehnologii de ultima generatie, s-au dezvoltat abilitatile necesare unui loc de munca prin formarea unei atitudini pozitive si responsabile pentru construirea unei cariere inca din timpul scolii.

Trebuie mentionat faptul ca atat stagiul de practica cat si evaluarea s-a desfasurat cu un profesor/tutore de practica de la organizatia din Portugalia.

In timpul liber (in week-end) s-au desfasurat vizite si excursii la obiective culturale din zona,în timpul cărora elevii au însoțiți de ghizi din cadrul organizatiilor intermediare.

 

          In concluzie, putem afirma ca:

- acest tip de pregătire a adus un plus de valoare pregatirii de specialitate;

- s-au ameliorat si imbunatatit aptitudinile si compentele de comunicare intr-o limba straina;

- s-au imbunatatit aptitudinile si competentele civice, interpersonale, interculturale si sociale;

- cresc sansele de angajare in domeniul pregatirii si datorita obtinerii unor certificate recunoscute la nivel European (Certificate Europass).

Noutăți

Contact

  • Colegiul "Mihai Viteazul" Ineu
    Calea Traian Nr. 7
    315300 Ineu
    jud. Arad
    Romania
  • (+40) 257511777

Galerie de fotografii